Categories
Nemačka Praktično

Letnji studentski posao u Nemačkoj – kako otići bez agencije?

Student si i želiš sledeće leto da provedeš na sezonskom poslu u Nemačkoj? Na društevnim mrežama ovih dana kruže ponude agencija koje se predstavljaju kao posrednici koji će studentima pronaći poslodavca i dobro radno mesto. Međutim, želim ovim tekstom da ti objasnim kako se za letnji studentski posao u Nemačkoj možeš prijaviti samostalno, bez agencije. Potpuno besplatno!

Uslov je da si student i da govoriš nemački. Svi nivoi su dobrodošli – ali, što veći nivo – veća i šansa za zaposlenje. Ako želiš da čuješ moje savete za učenje nemačkog, zaprati ovu stranicu.

Kako da se prijavim?

Jedan od načina je da se direktno javiš agenciji ZAV na mejl koeln.ferienbeschaeftigung@arbeitsagentur.de. Oni će ti poslati sve potrebne informacije i dokumenta koja treba da popuniš i overiš na fakultetu, a zatim pošalješ poštom. .

Drugi način je da u listi partnerskih organizacia pronađeš svoju i da joj se obratiš. Partnerske organizacije ne naplaćuju uslugu informisanja i prijave. Partnerska organizacija za Srbiju je DIMAK Serbien, a možeš je kontaktirati putem ove stranice.

Ako već imaš poslodavca ( radio si ranije, ili neko od tvojih kolega/ prijatelja) onda je najbolje da se javiš direktno posodavcu i on će, ukoliko ispunjavaš sve uslove za zaposlenje , poslati agenciji sve potrebne informacije.

Rok za prijavu za 2020. godinu je 31.1. 2020.

Šta nakon prijave?

Nakon što pošalješ prijavu, čekaš svoju prvu poslovnu ponudu. Ona će stići na tvoju kućnu adresu u periodu od marta do maja i tu ćeš moći da vidiš sve detalje koji se tiču tvog potencijalnog posla – mesto zaposlenja, pozicija, broj radnih dana, iznos plate.

Imaš pravo da odbiješ prvu ponudu i da dobiješ još jednu. Međutim, iskustva su pokazala da je prva ponuda uvek bolja od druge. Ukoliko odbiješ i drugu ponudu, ZAV ti ih više neće slati, i više nemaš pravo da se prijaviš za tu sezonu.

Ko sam ja da pričam o ovome?

Ja sam nastavnica nemačkog koja je dva puta za vreme studija išla na sezonski rad u Nemačku – baš na ovaj način. Radila sam kao prodavačica u pekari na ostrvu Fehmarn u Baltičkom moru. Sve je bilo legalno i prošlo je bez ikakvih problema. Poznajem i desetine kolega koje su uradile isto. Troškovi koje smo imali iznosili su oko 500 RSD za štampanje papirologije i slanje.

Naravno, na tebi je izbor – da li ćeš se prijaviti samostalno ili preko neke agencije. Ovim tekstom želim samo da ti predočim mogućnosti koje imaš.

Srećno!

Ako te zanima kako sam uspela da s malo novca proputujem Evropom, pročitaj ovaj tekst.

2 replies on “Letnji studentski posao u Nemačkoj – kako otići bez agencije?”

[…] 3. Tražila sam seonske poslove – na 2. i 3. godini studija sam odlučila da sa par kolega otputujem u Nemačku i tamo radim u jednoj pekari ? Ostrvo Fehmarn na Baltičkom moru bilo je naš dom na dva meseca 2013. i 2014. godine. Boravak ovde mi je omogućio da prvi put vidim more, da poboljšam svoje znanje nemačkog jezika, da zaradim, ali i da posetim Hamburg, Libek, Kiel, i predivni Kopenhagen. Ako i vi želite na sezonski posao u Nemačku, pročitajte ovaj tekst. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *