Categories
Praktično

Pet razloga da Postcrossing postane i tvoj hobi

Prošlo je mesec dana od moje prve poslate razglednice. Od tada pozdrave iz Srbije od jedne Deni dobilo je još 16 osoba širom sveta. Broj ljudi kojima su moje razglednice stavile osmeh na lice povećava se iz dana u dan. Tako je Postcrossing, nenadano, postao moj hobi.

Usrećiti nekog glavna je svrha ove ideje. Međutim, od trenutka kada sam napravila profil do danas, uočila sam još pet dobrih razloga da Postcrossing postane deo i tvoje svakodnevice.

Upoznaćeš bolje svoj grad/ državu– Slanje razglednica na prvi pogled izgleda veoma jednostavno. Kupiš je u knjižari, ispišeš i pošalješ . Ali, šta ako u knjižari nema razglednica? Ili ne želiš stalno da šalješ identične? Onda na snagu stupa plan B: pronaći drugačije motive. U muzejima, galerijama, turističkoj organizaciji grada, na železničkoj stanici, u prigradskim naseljima… Postcrossing me je motivisao da detaljnije istražim svoj grad, a i da posle petnaestak godina ponovo posetim Zmajev muzej u Sremskoj Kamenici i nekoliko galerija. I sigurna sam da ću pri poseti svakom mestu, manastiru, planini, nacionalnom parku pokušati da pronađem neke razglednice kojima bih mogla predstaviti Srbiju.

Proširićeš znanja iz opšte kulture – Postcrossing je moderna enciklopedija. Šarenolika i interaktivna. Učićeš o zastavama, gradovima, prirodnim bogatstvima, o flori i fauni 213 država sveta. Zatim o piscima, naučnicima, umetnicima, sportistima, političarima koji iz tih zemalja dolaze. Na kraju – o istoriji, običajima, jelima, pićima, festivalima… Otkako dobijam razglednice, naučila sam kako izgleda zastava Tajvana, otkrila sam gradić Noordhorn na severu Holandije, saznala zanimljive informacije o berlinskoj muzičkoj sceni…

285zastava9_n

Vežbaćeš engleski i/ili druge strane jezike – Jezik Postcrossing-a je engleski i najčešće ćeš pisati i čitati razglednice na engleskom. To je odlična vežba i podstrek za sve one koji ga uče, a nemaju sa kime da vežbaju. Takođe češ upoznati i učesnike koji govore nemački, ruski, francuski, španski itd. i veoma će ih obradovati ako im razglednicu napišeš baš na njihovom maternjem jeziku. A možda i ti dobiješ od nekog razglednicu na srpskom!
Ostvarićeš kontakt sa ljudima sličnih interesovanja – Tvoj profil je tvoja lična karta. Svim učesnicima je zajedničko da vole razglednice, da su otvorenog uma i srca. Posebna interesovanja svakog člana vide se u njegovom profilu. Uvek pročitaj profil osobe kojoj šalješ razglednicu. Lako će se dogoditi da pronađeš nekog ko, kao i ti, voli crtane filmove, umetnost, elektronsku muziku, šah, stripove, putovanja. Neretko ćeš s tim osobama razmeniti nekoliko poruka nakon prispele razglednice. To je i lepota ovog sveta – razdvajaju nas granice, ali nas interesovanja vrlo lako mogu spojiti. Moja prva razglednica otišla je u poštansko sanduče Nemice Anje, koja je, igrom slučaja, učiteljica. Razmenile smo nekoliko ideja i nastavnih listića, a možda je nekad i posetim u Berlinu, ili ona mene u Novom Sadu.
svece_n

Probudićeš svoju kreativnost – Svoje prve razglednice najverovatnije ćeš kupiti u obližnjoj knjižari i poruke upućene primaocima biće uglavnom sličnog sadržaja. Vremenom ćeš shvatiti da je to pomalo dosadno i previše očigledno i poželećeš da napišeš nešto drugačije. Počećeš da pišeš poeziju. Možda i haiku. Viceve. Kratke priče… Možda i na stranim jezicima. Uvidećeš da imaš talenta i za crtanje. Ukrasićeš razglednice. One će postati tvoje umetničko delo.


Sigurna sam da ovde nije kraj spisku, i da postoji još mnogo benefita ove zanimljive ideje. Da li ti imaš nešto da dodaš? Da li je Postcrossing i na koji način obogatio tvoj svakodnevni život?

Želiš da saznaš više o Postcrossingu i da napraviš profil? Onda klikni ovde.

6 replies on “Pet razloga da Postcrossing postane i tvoj hobi”

Ja sam ovim htela da se bavim jos u srednjoj skoli ali nisam mogla da nadjem postene razglednice u gradu, i onda odustala i nikad vise nisam probala opet. Bas mi sad dade ideju, mozda probam ponovo ?

Probaj obavezno! Gde stanuješ, u kom gradu? Ja razglednice pronalazim u centru na štandovima kod uličnih prodavaca suvenira, u knjižarama, muzejima, a postoji i jedna fb grupa – Just Give Novi Sad, gde sam tražila da mi neko pokloni razglednice Novog Sada i dobila 50ak 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *