Categories
Putnica Rumunija

Apokalipsa u Transilvaniji

Prilikom svog letnjeg boravka u Sibinju, jednom od većih transilvanijskih gradova, izrazila sam želju da jedan dan odem i do Segešvara, rodnog mesta grofa Drakule , i uživam u slikovitim kućama, kaldrmisanim ulicama i autentičnoj transilvanijskoj atmosferi ovog srednjovekovnog gradića. Kako niko od mojih poznanika nije bio raspoložen da početkom jula ide da obilazi grad, odlučila sam da sama krenem u ovu avanturu. Imala sam samo četiri dana do odlaska kući i nisam želela da ostanem uskraćena za ovaj doživljaj.

Kako to često biva kada se uživite u neko mesto i u njemu se osećate domaćinski, tako mi se i ovog puta desilo da sam se opustila u Sibinju i, iako sam želela tog dana na izlet, malo duže ostala u svom udobnom krevetu. Dok sam ustala, doručkovala i spremila se, već je bilo oko 11h. Ali, nije mi to smetalo. Verovala sam da imam sasvim dovoljno vremena da stignem, razgledam sve planirano i uveče stignem natrag u Sibinj.

Moj optimizam srušio je pogled gospodina sa železničke stanice, koji mi je svojom gestikulacijom davao do znanja da idem kasno u Segešvar. Nije mi bilo ništa jasno, jer sam videla da voz kreće u 11:30h, a da se do Segešvara putuje sat i po vremena. Da, sat i po vremena, bez presedanja! Ovo sam shvatila tek kada sam dobila u ruke svoju kartu, na kojoj je pisalo da je presedanje u mestu Copsa Mica i da ću na vezu čekati 2 sata. Pomislila sam – nema veze, to mesto Copsa Mica je sigurno zanimljivo i mogu za tih dva sata malo da ga obiđem, da popijem kafu. Nisam želela da paničim. Strpljivo sam čekala svoj voz.

Voz se sastojao od svega nekoliko vagona i više je podsećao na teretni. Videla sam par mlađih ljudi koji ulaze i pošla za njima. Još jednom sam proverila – bila sam u dobrom vozu. U kupeu sam sedela sama. Uz sebe sam imala flašicu vode i ruksak sa patikama u slučaju da me uhvati letnja kiša, pasoš, telefon i novčanik. Kopkalo me da na internetu pretražim šta to ima da se vidi u mestu Copsa Mica, ali nisam to uradila. Želela sam da se iznenadim. Bila sam ipak srećna što ću neplanirano posetiti još jedno mesto u Transilvaniji.

Posmatrala sam prirodu kroz prozor. Uvek sam baš zbog toga obožavala vožnju vozom. Prolazili smo kroz živopisne krajolike, pored pustih sela, humki, kristalno čistih jezera, bujnih šuma…Voz je išao toliko sporo da sam mogla da otvorim prozor i s blagim vetrom u kosi uživam u svežem letnjem vazduhu.

30572238_10211615942224583_5534664100811898880_n

30531144_10211615941984577_2264190317592838144_n

U moj kupe ušao je kontrolor i pokazao da je Copsa Mica naredna stanica. Gledala sam kroz prozor očekujući da se preda mnom stvori prelepi pejzaž, živopisno selo ili neki mali gradić.

Na moje zaprepašćenje, nije me dočekalo ništa. Samo pruga. Usijano kamenje među zarđalim šinama. Pusta stanica koja je bila potpuno urušena. Trafika na kojoj niko nije radio. Njiva koju niko nije obrađivao. To je bila jedna pustara.

copsa micag
Fotografija sa interneta

Voz je otišao i ostala sam sama na pruzi. Tada je krenula panika. Hiljadu misli prošlo mi je kroz glavu. Strah od nepoznatog prevladao je u meni. Napolju je bilo 40 stepeni. Sandale su mi se upalile od vrelog betona. Nigde drveta. Prvo sam odlučila da potražim hlad. Ostalo mi je još pola flašice vode i to je u tom trenutku bila moja jedina nada. Sela sam u senku trafike i pomislila „Šta mi je ovo trebalo?” Imala sam mobilni sa sobom i rumunsku karticu sa internetom. Međutim, nije bilo dometa. Izašla sam iz svog hlada i pokušala da uhvatim neki signal. Iako sam ga pronašla na vrelom suncu, ostala sam tu i počela da šaljem poruke dragim ljudima. Javila sam im gde sam i u dopisivanju s njima vreme mi je brže prolazilo. Samo sam želela da naiđe taj voz za Segešvar. U 14h.

Posle pola sata čekanja navikla sam se na svoju okolinu. Prvi šok je prošao i malo sam se smirila. Iako sam i dalje bila nepoverljiva prema svakom šumu u daljini, ubedila sam sebe da će sve biti u redu i da će voz sigurno doći. Još samo sat i po, brzo će to proći. U daljini sam videla neke fabrike koje su mi izgledale zatvorene, opustošenu zemlju, i par sivih kućica koje su mi izgledale kao izgorele. Nisam imala hrabrosti da peške istražujem ovo mesto gde sam se nalazila. Slaba internet konekcija mi nije dozvoljavala da na internetu pročitam nešto o mestu gde sam, niti da proverim red vožnje. U vazduhu se osećao miris rđe. Nisam mogla osetiti svežinu, iako je vetar lagano duvao.

breathe if you can.jpg
Copsa Mica – Diši ako možeš

U jednom trenutku začula sam korake iza sebe. Približavao mi se stariji krupan čovek s brkovima, u uniformi konduktera. Sigurno je radio ovde i došao je na smenu. Obradovala sam mu se i nasmešila. Ali, on me je samo gledao. Nije izustio ni reči. Verovatno ni on nije verovao da se neko zatekao ovde. Promrmljala sam; „Sighisoara”, nakon čega se on zamislio i negde otišao. Vratio se posle 15ak minuta sa papirom na kom je pisalo. „Sighisoara 14.00”. Klimnula sam oduševljeno i zahvalila se nevešto na rumunskom. Zatim mi je on svojim neveštim engleskim ponudio kafu. „Otkud mu sad ovde kafa”, pitala sam se, ali sam potvrdila da je žarko želim. Opet je otišao. Vratio se brzo sa vrelom kafom i rekao mi da košta 1 lei. Nepoverljivo sam izvadila novčanik i dala mu novac, brzo pakujući novčanik nazad u torbu. U tom trenutku platila bih i mnogo više, samo da popijem nešto. Moja flašica sa vodom bila je skoro prazna, a ostalo mi je još sat vremena čekanja.

Ostao je kraj mene i nešto govorio na rumunskom. Od svega sam razumela da je Segešvar lepo mesto. Pokušala sam da mu objasnim da sam iz Srbije, ali na pomen moje zemlje on nije reagovao. Samo je nastavio svoju priču, a ja sam klimala glavom iako nisam razumela ni reči. Bilo mi je žao što ne mogu da razgovaram sa ljubaznim kondukterom. Verujem da na ovu stanicu retko ko svraća ili se na njoj zadržava i da mu je posao verovatno monoton. Nikad ne bih volela raditi na ovako pustom mestu.

U međuvremenu sam uspela uhvatiti bolji signal i na internetu pretražila Copsa Micu. Saznala da je jedno od najzagađenijih mesta Evrope jer je 60-ih godina 20. veka postala lokacija za izgradnju nekoliko fabrika teške industrije. Vlada je bila svesna posledica do kojih će to dovesti, te je farmerima zabranjeno da prodaju svoje proizvode izvan ove regije. Za 10ak godina sva flora je uništena, pocrnela od štetnih gasova koje su proizvodile dve velike fabrike, Carbosin i Sometra. Ova ekološka katastrofa prouzrokovala je i visoku smrtnost u regiji Copsa Mice, a prosečan životni vek u ovom mestu smanjen je za devet godina. Fabrike su prestale sa radom 90-ih godina, ali i danas, kada se nađete u ovom mestu, plašićete se da udahnete. Tako je bilo i sa mnom, kada sam pročitala ove informacije.

copsa_mica_by_elcaracho-d4xiqv3
Fotografija sa interneta

Čekanje voza na ovom mestu bilo je s jedne strane grozno, a sa druge strane veoma zanimljivo. Sigurna sam da ove informacije ne bih nikad saznala da se nisam našla ovde, a nikad ne bih ni posetila ovo mesto svojevoljno. Fotografije na internetu dovoljno su govorile o njemu – sivilo, beda, bolest, dim, groblje. Stanovništvo se mahom iseljavalo, ali zbog siromaštva mnogi su morali da ostanu ovde, udišući otrovni vazduh i unoseći razne hemikalije u svoj organizam. A kondukter, ko zna koliko godina već radi ovde…

romania-copsa-mica-carbosin-from-train-station
Fotografija sa interneta

Nakon nekog vremena primetila sam da meštani stižu na stanicu. Voz je trebalo da stigne za 20 minuta. Pripremala sam se za ulazak, strahujući da ću nekim slučajem zakasniti i da ću morati još da ostanem u ovom apokaliptičnom mestu. Pitala sam jednu devojku da li ide do Segešvara. Rekla je da čeka voz za Kluž koji dolazi u isto vreme. Dodala je da za živi u Copsa Mici. Potvrdila mi je ono što sam pročitala, da je mesto i dalje veoma zagađeno, iako je vlada obećala da će ga očistiti, to se još uvek nije desilo. „Rumunija ima veće probleme” – rekla je sarkastično. Ali, čim joj finansije omoguće, i ona će otići da živi u Sibinj. Iskreno sam joj poželela sreću. Naš razgovor prekinuo je zvižduk voza iz daljine.

U jednom trenutku stigla su dva voza. Trčali smo preko šina jer ne postoji drugi način da se stigne do ulaza. U celom haosu videla sam gospodina konduktera koji mi je mahao i pokazivao da treba da uđem u voz sa leve strane. Zahvalila sam mu se i veselo uskočila u čist, prostran vagon sa plavim sedištima.

Pogledala sam kroz prozor. Kondukter je ostao sam na svom radnom mestu. Vratio se svojoj svakodnevnici, verovatno u nadi da će i sutradan neki turista odlučiti da se „iznenadi”u Copsa Mici. U vozu sam napokon bila smirena. Razmišljala sam o onome što sam doživela i shvatila koliko sam imala sreće, jer je ipak sve dobro prošlo.

Razmišljala sam i o Copsa Mici. Mestu koje je zaboravljeno i odsečeno od sveta. Mestu u kom se deca rađaju bolesna. Mestu u kom meštani ne mogu da uzgoje nijednu biljku. Jedini koji ovde svraćaju jesu turisti koji žele da vide Segešvar. A kad poslednji voz prođe, mesto ostaje pusto i zagušljivo. Bez cvrkuta ptica.

Jedan profesor sa Univeziteta u Sibinju je rekao: „Copsa Mica je i danas ( 2013.) opasno mesto za život. Sve što udahnete, sve što dotaknete, sve što pojedete opasno je po vaše zdravlje”.

Do Segešvara me je delilo 45 minuta.

A kako sam se (s)nasla u Segešvaru, saznajte ovde.

Da li ste vi nekada imali sličnu situaciju? Kako ste je rešili? Šta ste iz nje naučili? Pišite mi o tome u komentarima.

99 replies on “Apokalipsa u Transilvaniji”

Da, iznenađuje uvek. A nisam ni bila svesna njene površine dok se nisam našla tamo. Svakako želim opet da je posetim, posebno me privlači Maramures regija 🙂

Svaki region je zanimljiv… Nisam obišao Maramureš, bio u Klužu, to je malo južno i prošao potez uz našu granicu, pa od Temišvara, preko Bukurešta ka Konstanci… Baš su me Rumuni tada inspirisali, pa sam i na blogu napisao tekst posvećen njima. Mada sam se više bavio razmatranjem gde su oni, a gde mi… Odličan ti je ovaj tekst…

Hvala 🙂 Ta situacija je jedna od onih kada se nađemo van zone komfora, a ne možemo se u istu vratiti već izvan nje moramo ostati. To su one situacije kada rastemo. Mislim da sam posle Copsa Mice porasla, dobila na samopouzdanju i shvatila koliko toga zavisi od našeg optimizma. Osmeh i pozitivne misli pomažu uvek 🙂

Mene Rumunija izuzetno privlaci iz nekog nepoznatog razloga..bio u Temisvaru i Bukurestu u uvek sam stekao neki utisak da su ljudi uplaseni, nepoverljivi prema strancima (cak i mladi) i nekako mi deluju tuzno da ne kazem nesrecno sa sve psima lutalicama i malim romima…prosto je neverovatno da dve komsijske zemlje tako malo znaju jedano o drugoj i da jos uvek vladamo stereotipima i predrasudama prema njima i obratno,.. hteo bih posetiti njihovu obalu Crno mora, cuo sam da se ide zeleznicom iz Bukuresta osam sati…

I mene je oduvek privlačila, a sad kad poznajem njen jedan mali deo- provlači me, iskreno, još više. Posebno delta Dunava i regija Maramureš. Hvala Vam na komentaru i čekam Vaše utiske iz Rumunije uskoro 🙂

Appreciating the dedication you put into your site and in depth information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

This design is steller! You most certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

Its like you read my mind! You seem to know so much approximately this, like you wrote the e-book in it or something. I feel that you simply could do with some % to force the message house a bit, however other than that, this is fantastic blog. A great read. I’ll definitely be back.

Hey! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Cheers

This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

It’s actually a nice and helpful piece of information. I’m glad that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be helpful to read content from other writers and practice a little something from their sites.

Having read this I thought it was very informative. I appreciate you finding the time and effort to put this information together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

Thank you for any other informative blog. Where else may I am getting that kind of info written in such a perfect approach? I have a venture that I am simply now operating on, and I have been at the glance out for such information.

Can I just say what a relief to find somebody that really knows what they’re talking about on the internet. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. More and more people have to look at this and understand this side of the story. It’s surprising you’re not more popular because you certainly have the gift.

I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your website. It appears like some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Kudos

Hello! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this issue. If you have any suggestions, please share. With thanks!

Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

Thanks for the recommendations on credit repair on this blog. Some tips i would advice people will be to give up the particular mentality that they buy at this moment and pay later. Being a society most people tend to repeat this for many factors. This includes family vacations, furniture, as well as items we wish. However, you’ll want to separate your current wants out of the needs. As long as you’re working to raise your credit ranking score you really have to make some trade-offs. For example you’ll be able to shop online to save cash or you can go to second hand suppliers instead of expensive department stores regarding clothing.

I’ve learned newer and more effective things from the blog post. One other thing to I have noticed is that in most cases, FSBO sellers will reject you actually. Remember, they will prefer never to use your services. But if a person maintain a gradual, professional relationship, offering aid and keeping contact for around four to five weeks, you will usually be capable to win interviews. From there, a house listing follows. Thank you

One thing I’ve noticed is always that there are plenty of fallacies regarding the lenders intentions when talking about property foreclosures. One delusion in particular is always that the bank prefers to have your house. The lending company wants your dollars, not your own home. They want the money they loaned you along with interest. Keeping away from the bank will simply draw some sort of foreclosed realization. Thanks for your publication.

It is my belief that mesothelioma can be the most fatal cancer. It’s got unusual traits. The more I really look at it the greater I am sure it does not act like a true solid flesh cancer. If mesothelioma is often a rogue viral infection, hence there is the chance for developing a vaccine and offering vaccination for asbestos uncovered people who are open to high risk with developing long run asbestos relevant malignancies. Thanks for discussing your ideas on this important ailment.

Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good blog!

Hi, Neat post. There is a problem with your website in internet explorer, would check this? IE still is the market leader and a good portion of people will miss your excellent writing because of this problem.

What?s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & assist different users like its helped me. Great job.

I really love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own website and want to learn where you got this from or what the theme is called. Cheers!

It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

I have witnessed that rates for online degree specialists tend to be a fantastic value. For example a full 4-year college Degree in Communication from The University of Phoenix Online consists of Sixty credits at $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online provides a Bachelors of Business Administration with a complete study course element of 180 units and a tuition fee of $30,560. Online learning has made getting the college degree so much easier because you can certainly earn your own degree from the comfort in your home and when you finish from office. Thanks for all your other tips I’ve learned through your web-site.

Thanks for the tips on credit repair on your site. What I would tell people is to give up a mentality they will buy now and pay out later. Being a society most of us tend to do this for many things. This includes vacation trips, furniture, in addition to items we wish. However, you need to separate your own wants from the needs. When you’re working to fix your credit score you have to make some trade-offs. For example you’ll be able to shop online to economize or you can visit second hand shops instead of high-priced department stores pertaining to clothing.

My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

What an informative and well-researched article! The author’s meticulousness and aptitude to present intricate ideas in a digestible manner is truly praiseworthy. I’m totally enthralled by the breadth of knowledge showcased in this piece. Thank you, author, for offering your wisdom with us. This article has been a real game-changer!

Greetings from Florida! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful site!

Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. However think of if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this website could certainly be one of the very best in its niche. Fantastic blog!

Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Thank you

This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

Pretty element of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your weblog posts. Any way I will be subscribing to your augment or even I fulfillment you get entry to persistently rapidly.

you are in reality a good webmaster. The web site loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a great process in this matter!

Hey I am so excited I found your weblog, I really found you by error, while I was browsing on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome job.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *