Poseta Festivalu evropskog filma Palić

Filmski festival Palić je jedan od onih festivala koji vas svaki put iznova oduševi. Od 2012. godine on zauzima posebno mesto u mom srcu i u mom letnjem kalendaru. Za sedam dana prikaže se u subotičkim i palićkim bioskopima stotinak projekcija. Međutim, nisu samo filmovi ono što me svakog jula dovodi ovde, već i odlična organizacija, prijatna atmosfera i ambijent koji pružaju Subotica i Palićko jezero.

Kako je u pitanju festival evropskog filma, neminovno je da ćete ovde sresti filmske umetnike iz raznih evropskih država, ali ne samo njih – festival vrlo rado posećuju i gosti iz Azije i Amerike. Multikulturalna atmosfera je ono što veoma cenim, to je prilika da čujem i druge jezike, bilo na filmu, bilo pri neformalnom druženju na obalama Palićkog jezera. Filmovi se prikazuju u 12 selekcija, i titlovani su na engleski i srpski jezik

Drugi razlog mog ponovnog dolaska ovde je i samo mesto održavanja festivala. Više različitih lokacija ubija monotoniju i pruža mogućnost da posle svake odgledane projekcije promenite ambijent, pa samim tim pogledate i više željenih filmova. U Subotici se projekcije prikazuju u bioskopima Jadran i Aleksandar Lifka, a na Paliću u bioskopu Abazija i na letnjoj pozornici. Letnja pozornica je meni omiljeni „bioskop na otvorenom”. U pitanju je amfiteatar smešten u Parku heroja. Sigurna sam da se retko koji svetski festival može pohvaliti ovakvom pozornicom i atmosferom koju ona pruža.

Na Letnjoj pozornici se upoznajemo sa glumcima i rediteljima čiji filmovi učestvuju u takmičarskom programu, a ovde se i dodeljuje nagrada Aleksandar Lifka. Ove godine dobitnici su Rade Šerbedžija i Brajan Koks, a Nataša i ja smo imale tu čast da prisustvujemo dodeli nagrade Radetu Šerbedžiji i njegovom obraćanju publici.

Svake godine kada dođem na festival, obavezno prošetam Suboticom i kraj jezera. Ove godine sam odlučila da ceo dan provedem na jezeru, kako je bio vreli letnji dan. Nataša i ja smo između projekcija šetale i upijale sunčeve zrake, a zatim smo se smestile u jednu od čardi na obali jezera i uživale u pogledu i obimnom obroku. Kraj jezera se sjatilo mnoštvo kafića i čardi, ali sam sigurna da će svako naći nešto što mu odgovara.

Subotičani vole da „sede na vodi”, u kafiću Terasa, odakle posmatraju brodiće, pa smo im se kasnije i nas dve pridružile.

Za kraj večeri, od 23h, u okviru festivala, održava se svirka u Yachting Klubu Palić. Bendovi uvek naprave odličnu atmosferu, a pića su upola cene, tako da ne postoji razlog da ovde ne svratite na čašu sangrije ili nekog drugog letnjeg osvežavajućeg pića. Nas je u nedelju zabavljao odlični bend Coolares, uz čije smo zvuke u 1h krenule put Novog Sada.

Organizatori festivala su se pobrinuli i za to da gosti iz Novog Sada i Beograda lako dođu i uživaju u filmskom i muzičkom programu. Svake godine postoji organizovan prevoz iz ova dva grada. Kako biste dobili besplatan prevoz i vaučere za projekcije, potrebno je da pratite fb stranicu festivala na kojoj se svakodnevno organizuje nagradna igra.

Ukoliko ne uspete dobiti karte, svakako se možete provozati do Subotice u sopstvenoj režiji – sigurna sam da nećete zažaliti.
Sve informacije o festivalu možete pronaći ovde.

Ove godine festival traje od 14. do 20. jula, tako da još uvek imate vremena da budete deo ove sjajne manifestacije. Javite mi utiske!

4 Comments

  1. Odlično si nam sve dočarala. Malo mi krivo što nisam bila 🙂

    1. Hvala 😊 Još dva dana traje, ko je u prilici svakako preporučujem 😊

  2. Ove godine bila prvi put, ali sa sigurnoscu znam da ce mi poseta ovoj manifestaciji postati tradicija. Divno iskustvo, ljubiteljima sedme umetnosti od srca preporucujem takodje! U potpunosti delim vas dozivljaj.
    Vidimo se sl.god na Festivalu 😉

    1. I mene je festival kupio iz prve 🙂 Vidimo se!

Leave a Reply

%d bloggers like this: